Duurzame zorggebouwen geven waardecreatie

Gepubliceerd: Energiesprong, 9-03-2015 / VastgoedJournaal, 11-03-2015

Een icoon. Zo noemt Bert Krikke, directeur 4TheCity, het woonzorgcentrum Huis en Haard in Arnhem. Het witte gebouw op de toegangsweg van de stad wordt in twee fases door eigenaar DrieGasthuizenGroep compleet vernieuwd. “Op dezelfde voetprint bouwen we een duurzaam en comfortabel nieuw woonzorgcentrum”, aldus Krikke die het gehele vernieuwbouwproces begeleidt. Arnhem krijgt hiermee wel een primeur. Huis en Haard heeft straks een dak dat bijna voor 100 procent uit zonnepanelen bestaat. “Ja, dat is wel uniek. Hierdoor is het gebouw energieneutraal.”

2

Op weg naar het restaurant van het nabijgelegen nieuwe zorgappartementencomplex Klingelpoort van de DrieGasthuizenGroep wijst Bert Krikke en passant op de houten panelen in de gevel. “Die zijn van accoya hout. Het is een duurzaam en uitermate milieuvriendelijk product.” Het is Krikke, directeur van 4TheCity en adviseur van de DrieGasthuizenGroep ten voeten uit. De voormalig directeur van onder andere Triodos Vastgoedontwikkeling, ademt zo’n beetje duurzaamheid. “Ik houd mij alleen maar bezig met duurzame gebouw- en gebiedsontwikkelingen. Gewoon omdat daar de meeste waardecreatie in zit.”

Als de koffie geserveerd is kijkt Krikke tevreden om zich heen. Het gebouw met 24 zorgappartementen is in december officieel geopend. Hoewel het volgens Krikke allemaal nog nét wat duurzamer had gekund, komt het wel in de buurt van wat hij met een duurzame ontwikkeling voor ogen heeft. “Ik heb het dan niet alleen over de energie maar ook dat het gebouw een toegevoegde waarde voor de omgeving is, en er veel natuurlijke materialen zijn toegepast. Er is veel natuurlijk daglicht en door de inrichting is er sprake van een healing environment. Het gebouw speelt een belangrijke rol in de buurt. Zo is het restaurant is voor iedereen open en kunnen de buurtvereniging of andere maatschappelijke organisaties er vergaderen.”

Bedrijfsvoering

De nieuwbouw past in de visie van de DrieGasthuizengroep om duurzaamheid als onderdeel van de bedrijfsvoering te maken. “Deze visie richt zich op bouwen, werken en wonen. Bij nieuwbouw zijn de richtlijnen van BREEAM het uitgangspunt. Verder heeft de organisatie momenteel zes woonzorggebouwen in eigendom, naast verschillende locaties met zorgvriendelijke appartementen. Het is het doel om het energiegebruik van die gebouwen met twintig procent te verlagen. Onder werken wordt onder andere duurzaam inkopen verstaan. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van streekproducten voor de maaltijden van de bewoners. Bij wonen streeft de organisatie naar comfortabel wonen in een healing environment.”

Krikke geeft toe dat de DrieGasthuizengroep met deze benadering tot de koplopers in de zorg hoort. “Veel instellingen hebben het nog niet op het netvlies staan. Dat komt voor een deel omdat er nogal wat op de sector is afgekomen, zoals het scheiden van wonen en zorg. Ook hebben instellingen vaak koudwatervrees. Zo van ‘het kost veel geld maar wat levert het nu op?’ Een ander belangrijk aspect is natuurlijk wel dat veel subsidie- of aftrekmogelijkheden om te verduurzamen die voor bedrijven wel gelden voor de zorg niet van toepassing zijn.” Het weerhoudt DeGasthuizengroep in elk geval niet om het vizier op duurzaam te zetten. “We behoren daarmee tot de koplopers. Niet voor niets zijn we aangehaakt bij Platform31 en spar ik geregeld met Energiesprong Zorgvastgoed. Mijn verwachting is dat duurzaamheid naar de toekomst toe een steeds belangrijker criterium wordt in het besluit van cliënten en hun familie om een zorgwoning te kiezen”

Stap verder

Het nieuwe project van DrieGasthuizenGroep staat op een kleine steenworpafstand van De Klingelpoort. Op de hoek van de toegangsweg van Arnhem staat het woonzorgcentrum Huis en Haard. Een groot wit gebouw dat voor een deel door een groene haag aan het oog wordt onttrokken. Daar komt overigens wel verandering in. “Het wordt een stuk opener”, legt Krikke uit. “Mensen kunnen straks over het terrein een stuk sneller de bushalte op de hoek bereiken. De buren aan de achterzijde zijn ook blij want zij krijgen meer uitzicht. Alle bomen blijven wel behouden natuurlijk. Dit is ook wat ik eerder zei, dat een gebouw en een gebied toegevoegde waarde op de omgeving moet hebben.”

Op dezelfde voetprint wordt het nieuwe ‘Huis en Haard’ gerealiseerd. “Het wordt wederom een gebouw met een klassieke uitstraling maar natuurlijk wel een stuk moderner, comfortabeler en bovenal duurzamer.” Dit laatste zit vooral in het gebruik van natuurlijke materialen (zoals vlasvezel als spouwisolatie en biobased keukens), veel raampartijen en grotere zorgstudio’s en kamers voor de bewoners. Krikke wijst op de tekeningen de lange verbindingsstraat in het ontwerp aan. “Hier komen de centrale voorzieningen en ook weer een restaurant waar bewoners en bezoekers terecht kunnen. Het is open, licht en voelt prima aan.” Bert Krikke is druk in de weer met de voorbereidingen van de aanbesteding. “We hebben daarvoor een uitgewerkt definitief ontwerp maar er is voor de bouwer nog voldoende ruimte om zijn creativiteit toe te passen.” Binnen enkele maanden wordt met de duurzame sloop van het eerste deel begonnen. “We ontwikkelen in twee fases omdat we deze kwetsbare doelgroep niet van de éne naar de andere locatie willen laten verhuizen. Medio 2017 moet de hele operatie klaar zijn. Naar verwachting halen we een BREEAM Very Good score en zijn hiermee het eerste BREEAM woonzorggebouw”.

Zonnedak

Het nieuwe Huis en Haard krijgt een noviteit als het gaat om het dak. Dat bestaat straks namelijk grotendeels uit zonnepanelen. “Vanaf de straatzijde oogt het als een normaal zwart dak. Maar in werkelijkheid is het als het ware een driehoek dat we plaatsen.  Aan de binnenzijde zijn op het dak eveneens zonnepanelen verwerkt. In totaal praten we over 1200 vierkante meter aan panelen. Deze investering is in vier jaar terugverdiend. Je hebt als organisatie geen energierekening meer, moet je kijken wat dát betekent.”

image010

 

 

 

Tags:, , , , , ,

Over leefbarestad

4thecity.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: